De blinde

Iedere vrijdagmiddag plaats ik hier een nieuwe schrijfopdracht waar iedereen aan mee kan doen. Of je nou beginner of gevorderd bent, oefening baart altijd kunst. Mocht je de behoefte hebben om de resultaten van de oefening te bespreken en feedback te krijgen op je werk, dan ben je van harte welkom in onze Facebookgroep Lekker schrijven! Klik hier om er direct naartoe te gaan.

De opdracht van deze week: Omschrijf de wereld vanuit het perspectief van een blinde. Richt je op je zintuigen. Wat hoor je, voel je, ruik je? Hoe ervaart iemand die blind is dat. Hieronder volgt een voorbeeld.

De reis

Zonder erover na te denken, rolt ze haar stok heen en weer. Haar oren zijn afgesteld op het ritmische geluid. De kleinste afwijking laat haar normaal gesproken direct stilstaan. Vandaag slaat de regen echter in striemen tegen haar gezicht en loeit de wind om haar heen. Hierdoor moet Eva haar oren spitsen om het geluid van haar stok te lokaliseren. Het scheelt dat ze weet waar ze heen gaat. Gelukkig zijn er geen afwijkingen vandaag, ze hoeft alleen maar op te passen dat ze niet iemand ondersteboven loopt. Of nou ja, iemand haar. Eva rilt, maar stapt dapper verder. Ze tuurt voor zich uit, zonder dat ze iets ziet. Haar wereld is donker, dat is het altijd al geweest. Het is okay.

Nog drie stappen, twee, een. Het ratelen van de stok resoneert in haar handen. Het kietelt en voelt vertrouwd. Ze is dankbaar voor de gidsende stoeptegels bij de bushalte. Iedere dag is het weer een opluchting om ze te vinden. Ook de zoetige geur van Chefs sigaar verwelkomt haar. Iedere dag staat de oude heer op haar te wachten en begroet haar vriendelijk. Vandaag is het niets anders. Het spannendste gedeelte van haar reis zit er alweer bijna op. Nu alleen maar zorgen dat ze niet in de verkeerde bus stapt.