De schrijver

de schrijver

De schrijver greep het glas van het bureau en nam een ferme slok. De volle smaak van de single malt rolde over zijn tong, voor het een brandend spoor in zijn slokdarm achterliet. Hij zuchtte, zette het glas met een klap terug en wreef met zijn hand over zijn gezicht. Na een laatste blik op zijn laptop, draaide hij zich om en keek op naar de prachtige man die geduldig bij de deur stond te wachten. Hij leunde tegen de post met een sigaret die nonchalant tussen zijn lippen bungelden. In zijn hand had hij een Zippo, die hij speels open en dicht klapten. De schrijver zuchtte nog eens.

“Ben je er klaar voor?”
“Maakt dat uit?”
“Geen ene zak.”
“Dan nee.”
“Ach, je wist toch dat deze dag zou komen?”

De schrijver knikte traag. Hij wist het al jaren. Toch hoopte hij ergens dat het aan hem voorbij zou gaan of dat hij tenminste wat extra tijd zou krijgen. De cursor die het einde van zijn laatste bestseller markeerde stond nota bene nog te knipperen op het scherm. Hij wist dat het een daverend succes ging worden. Mensen zouden urenlang in de rij staan om het boek te kopen, het zou alle records verbreken. Zelf de records van zijn top 1 boek. De schrijver kreeg spontaan kramp in zijn hand toen hij terugdacht aan de duizenden handtekeningen die hij had gezet. Hij was wel honderden boekenwinkels langs geweest, in binnen- en buitenland, was zelfs op comic con uitgenodigd en mocht de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst nemen. Daar had hij dan ook gelijk de woede van menig schrijvend collega op de hals gehaald. Oude rotten in het vak die furieus waren dat een relatieve nieuweling er zo met alle pretentieuze awards er vandoor ging. Toch stonden de uitgevers daarna en masse aan zijn deur te smeken om hem te vertegenwoordigen. Het ene aanbod nog luxueuzer dan het andere. He was living the dream.

“Laten we gaan.”

De man bij de deur stak zijn hand uit en de schrijver zuchtte nog maar eens. Hij stond op en pakte de hand aan. Er was geen uitweg. Hij had zelf het contract met zijn bloed ondertekend. Hij had alleen voor meer dan twintig bestsellers moeten gaan. Zijn naam zal tenminste voorgoed voortleven, maar terwijl de vlammen aan zijn hielen likten betwijfelde de schrijver opeens of dat het wel waard was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *