De verbintenis

Ieder weekend plaats ik hier een nieuwe schrijfopdracht waar iedereen aan mee kan doen. Of je nou beginner of gevorderd bent, oefening baart altijd kunst. Heb je behoefte om de resultaten van de oefening te bespreken en feedback te krijgen op je werk, dan ben je van harte welkom in onze Facebookgroep Lekker schrijven! Klik hier om er direct naartoe te gaan. Er zijn al heel wat verhalen uitgewisseld, neem nu deel.

De opdracht van deze week draait om verbintenis. Je verhaal valt of staat met de keuzes die je maakt. Als het je lukt om verschillende elementen aan elkaar te koppelen, dan loopt het verhaal soepel en zal de lezer smullen van welk avontuur je ze dan ook voorschotelt. Lukt het je niet en blijven de elementen losse onderdelen, dan zal het schrijven je ook niet lekker vergaan. Moraal van dit verhaal? Alles kan een onderdeel worden van welk gek verhaal dan ook. Om dit te oefenen daag ik je uit om vijf woorden blind uit een woordenboek te kiezen (of met schrijversdobbelstenen) en hier een overkoepelend verhaal van te maken. Hieronder mijn resultaat.

De lijst

Produceren
Kandidaat
Pop-up
Voorwerp
Aanspreken

De pop-up store

Hans wrijft zijn zweterige handen af aan zijn vuile spijkerbroek. De olievlekken zijn diep in de stof getrokken, dat krijgt hij er nooit meer uit. Ach, wat geeft het. Dit is zijn werkbroek. Voor het eerst in zijn leven kan hij zeggen dat hij een werkbroek heeft. Tevreden kijkt hij nog eens om zich heen. De kleine ruimte is prachtig. Het heeft hem heel wat uren gekost, maar het heeft nu helemaal die ruige look die bij hem past. De afgebikte stenen muur, de stellage met steigerhouten planken er in, de betonnen vloer. Helemaal industrial.

Hans is best trots op wat hij in twee weken tijd heeft weten te produceren. Het zweet staat hem nu wel in de bilnaad, maar hij is er klaar voor. Morgen opent hij voor het eerst zijn pop-up store. Hoe zullen de mensen reageren? Zullen ze zijn winkel plat lopen of straal voorbij? Het maakt hem enigszins nerveus.

De ochtend komt hem veel te snel. Door de spanning heeft Hans amper een oog dichtgedaan. Het voelt alsof hij een zware steen op zijn maag heeft liggen en zijn hele lijf trilt. Hij heeft dan wel in twee weken tijd een winkel uit de grond gestampt, maar hoe het verder gaat weet hij ook niet. Moet hij zijn klanten aanspreken? Moet hij een random voorwerp pakken en ze dat proberen te verkopen, of moet hij eerst aanzien en bestuderen waar de mensen naar kijken?

Hij krabbelt even aan zijn hoofd. Waarom moest hij nou perse iets doen om uit zijn comfortzone te komen? Waarom moest dat nou perse die pop-up store zijn? Hans neemt een slok van zijn gitzwarte koffie. Had hij zich maar kandidaat gesteld voor de Voice Senior. Dan was het avontuur nu al weer voorbij. Aarzelend drukt hij de knop van het rolluik in. Laat maar komen dan.