Digitaal: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Onze Nederlandse taal kent vele prachtige woorden. Iedere woensdag plaatsen ik hier een stukje over de herkomst van een woord. Vandaag staat digitaal in de schijnwerpers. Waar komt het woord vandaan en wat betekent het nou precies?

“Tegenwoordig gaat alles digitaal.”

Als schrijver kan het geen kwaad om zo nu en dan eens stil te staan bij de herkomst van woorden. Onze taal is altijd in beweging. Dagelijks verdwijnen er woorden uit ons vocabulaire, of komen er weer nieuwe bij. Meestal staan we daar niet bij stil, waardoor ze al snel geïntrigeerd zijn. Digitaal is daar een goed voorbeeld van. Met de komst van computers, mobiele telefoons en apps zijn we het woord steeds vaker gaan gebruiken. Maar waar komt het nou eigenlijk vandaan en wat betekent het?

Het zal je weinig verbazen dat het woord in de Van Dale staat. De omschrijving is niet de meest heldere, maar omvat goed samen waar digitaal eigenlijk voor staat: iets in cijfers of iets dat werkt op basis van het binaire stelsel. Je weet wel, die enen en nullen. Wat betekent dat nou in gewone mensentaal? Nou, al het elektronische verkeer van tegenwoordig. Het versturen van een email, het maken van een foto met je telefoon, appen, deze website, al die elektronische bronnen bestaan in de basis uit een cijferreeks van enen en nullen. Daarom noemen we ze digitaal.

De herkomst van het woord vinden we in het latijn bij het woord digitus dat niet alleen vinger betekent, maar ook refereert naar het tellen op de vingers. Etymologiebank vertelt dat het sinds 1412 al in de boeken voorkomt, zij het in de vorm van cijfers (grootte).

Het mooie van het woord digitaal, is dat je er in het Nederlands het woord taal in terug ziet. Als ik het zelf zou mogen bepalen, zou ik digitaal graag willen omdopen of omschrijven als een cijfertaal. Mooi toch?

Ben jij nou ook benieuwd naar de herkomst van een bepaald woord? Laat het dan zeker weten. Je kan hier een verzoekje insturen en wie weet heb je dan volgende week je antwoord.