Het personage

Ieder weekend plaats ik hier een nieuwe schrijfopdracht waar iedereen aan mee kan doen. Of je nou beginner of gevorderd bent, oefening baart altijd kunst. Heb je behoefte om de resultaten van de oefening te bespreken en feedback te krijgen op je werk, dan ben je van harte welkom in onze Facebookgroep Lekker schrijven! Klik hier om er direct naartoe te gaan. Er zijn al heel wat verhalen uitgewisseld, neem nu deel.

De opdracht van deze week: schrijf een scene over een personage die je op straat hebt gezien, maar niet kent. Schrijven draait om fantasie. Het is belangrijk om die los te laten gaan, maar het moet natuurlijk wel geloofwaardig blijven. Die alien die de aarde bezoekt, daar moet de lezer zich wel mee kunnen identificeren. Hoe doe je dat? Door mensen goed te observeren. Kijk wat ze doen, hoe ze zich gedragen. Hoe lopen ze, hoe dragen ze zichzelf? Vul de gaten in met je eigen fantasie. Hieronder zie je mijn voorbeeld:


Operatie ontspanning

Elsa haalt haar vingers door haar blonde haren. De lucht in de bioscoop is zo verschrikkelijk warm en vochtig, dat het alle kanten opspringt. Ze zucht en haalt dan de schep een paar keer door de popcorn voor ze de lege bak in haar hand opvult. Ze zet haar tanden op elkaar en draait zich breed glimlachend om naar de klant die achter de balie staat te wachten.

“Een zoute popcorn, veel plezier bij de film.”

Haar nasale stem snijdt door de stilte. De gast kijkt haar aan met diezelfde doodse blik als iedere andere bioscoopbezoeker. Jaar in, jaar uit ziet ze deze blik en ze wordt er ondertussen kotsmisselijk van. Het is dat ze weet waarom ze het doet, maar als dit vrijwillig was dan was ze al lang opgestapt. Ze draait haar smalle schouders naar achter en haalt haar ranke vingers even over haar gezicht heen. Onder haar vingertoppen voelt ze de kleine moedervlek op haar wang. Ze moet dat kreng echt eens weg laten halen. Als ze de inval bij de directeur van de bioscoop achter de rug heeft dit weekend, zal ze een afspraak met de dermatoloog maken.