Het verlangen

Ieder weekend plaats ik hier een nieuwe schrijfopdracht waar iedereen aan mee kan doen. Of je nou beginner of gevorderd bent, oefening baart altijd kunst. Heb je behoefte om de resultaten van de oefening te bespreken en feedback te krijgen op je werk, dan ben je van harte welkom in onze Facebookgroep Lekker schrijven! Klik hier om er direct naartoe te gaan. Er zijn al heel wat verhalen uitgewisseld, neem nu deel.

De opdracht van deze week is een combinatie van verschillende aspecten. We hebben het eerder al gehad over hoe je zintuigen in kan zetten om je verhaal tot leven te laten komen. Dat gaan we gebruiken in deze nieuwe opdracht: het verlangen. Schrijf een scene waarin je jouw personage ergens naar laat hunkeren. Dat kan zoiets simpels zijn als een chocolaatje, of iets van levensbelang zoals water in een dorre woestijn. Wat overkomt jouw personage? Wat gebeurt er fysiek, wat gebeurt er mentaal? Kan de lezer iets herkennen? Hieronder mijn variant. Deel jij die van jou?

Zout

Victor zit er niet op te wachten, het gevoel is er gewoon opeens. Als een dief in de nacht sluipt het zijn hersens binnen om zich daar te nestelen in zijn frontale kwab. Daar schreeuwt het om een beloning in de vorm van dopamine. Hij voelt het water in zijn mond lopen. Victor vervloekt zichzelf; hij lijkt wel een hond in een experiment van Pavlov. Er is totaal geen zelfcontrole meer. Zenuwachtig laat hij zijn vingertoppen een voor een over zijn duimen glijden. De ritmische beweging geeft hem een misplaatst gevoel van controle. Het zal niet lang meer duren voor hij die verliest. De enzymen in zijn mond zijn er klaar voor, ze hunkeren naar de zoute smaak. Trillend legt Victor zijn rechter wijs- en middelvinger tegen de ader in zijn hals. Zijn hart klopt snel en stevig. De hunkering groeit. Hij heeft het nog niet geroken, maar hij weet als geen ander dat de hek dan van de dam is. De bladeren om hem ritselen zachtjes, terwijl Victor zijn hals iets strekt om haar nog beter te kunnen zien. Tamara. Haar angstzweet zal hem straks heerlijk smaken. Bijna kan hij haar al proeven. Zijn tong jubelt. Victor grijnst.