Infantiel: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Onze Nederlandse taal kent vele prachtige woorden. Iedere woensdag plaatsen ik hier een stukje over de herkomst van een woord. Vandaag staat infantiel in de schijnwerpers. Waar komt het woord vandaan en wat betekent het nou precies?

“Gedraag je toch niet zo infantiel, man.”

Het woord van deze week is een aanvraag van niemand minder dan mijn eigen moeder. Zij is benieuwd wat infantiel precies betekent en waar het vandaan komt. De aanleiding? Een hilarische column van Sylvia Witteman die een winkel van Blond Amsterdam bezoekt. Ze noemt de tekeningen op het bonte servies infantiel, maar wat bedoelt ze daar nou eigenlijk mee en betekent het dat wel?

De betekenis van het woord ligt eigenlijk al in het woord zelf verscholen. Als je een beetje Engels of Frans spreekt zal je er namelijk het woord infant (zuigeling) in herkennen. Het is dus logisch dat de Van Dale kinderachtig als omschrijving geeft. Dit sluit aan bij wat Sylvia met haar column wilt zeggen. De tekeningen zijn ‘naïef’ in haar ogen; ‘zeg maar gerust infantiel.’ Natuurlijk had ze ook gewoon kinderachtig kunnen zeggen, maar infantiel heeft een zwaardere lading. Waarschijnlijk omdat het veel volwassener klinkt. Zeg maar gerust volleerd.

Okay, dus met die betekenis zit het wel snor, maar waar komt het woord dan vandaan? Je zou denken aan de Franse taal, waarschijnlijk ook omdat het woord daarin voorkomt. Toch is het niet te herleiden waar het woord zijn oorsprong vind. Volgens de Etymologiebank is het erg waarschijnlijk dat het aan het Latijnse īnfans is ontleend. Dat wordt vaak als kind vertaald, maar de daadwerkelijke betekenis is niet sprekende. De Duitsers, Fransen en Engelsen hebben hier hun versie voor het woord zuigeling vandaan gehaald.

De eerste vermelding in de boeken is volgens Etymologiebank in 1560. In Nederland moesten we nog heel wat langer wachten op het gebruik van het woord infantiel. In 1906 werd het voor het eerst gebruikt in de Groene Amsterdammer. Vanaf dat punt begonnen wij Nederlanders het woord in onze vocabulaire toe te staan. Mondjesmaat, want zelfs vandaag de dag gebruiken we het nog maar zelden. Infantiel? Zeg maar gerust kinderachtig.

Ben jij nou ook benieuwd naar de herkomst van een bepaald woord? Laat het dan zeker weten. Je kan hier een verzoekje insturen en wie weet heb je dan volgende week je antwoord.