Kersvers: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Onze Nederlandse taal kent vele prachtige woorden. Iedere woensdag plaatsen we hier een stukje over de herkomst van een woord. Vandaag staat kersvers in de schijnwerpers. Waar komt het woord vandaan en wat betekent het nou precies?

“Zie je die vrouw daar? Dat is een kerverse moeder.”

Kersvers, het is een woord dat we gebruiken om iets nieuws aan te wijzen, of iemand die in een nieuwe fase of positie in het leven zit. We gebruiken het zonder er bij na te denken, maar waar komt dat woord nou eigenlijk vandaan?

Het Van Dale brengt ons niet erg ver. Het geeft ons de betekenis van het woord, heel vers, maar meer ook niet. De etymologiebank vertelt ons al wat meer. Zij menen dat het woord af stamt van een Duitse samentrekking van de woorden karsch (opgewekt of fris) en varsch (vers). Zij melden ook dat het woord voor het eerst in 1665 is waargenomen.

Kersvers betekent dus nieuw, fris en vrolijk. Iets wat je veel terugziet bij de kersverse moeders, kersverse echtparen en kersverse grootouders. Ze zitten nog op hun spreekwoordelijke roze wolk.Het woord stamt dus niet van kersen af. Hoewel de vrucht buiten de koelkast maar een a twee dagen goed blijft. De versheid van een kers is dus echt maar van korte duur. Kersvers is dan dus ook echt heel vers. Ondanks dat er stiekem geen echte connectie tussen de twee is.

Ben jij nou ook benieuwd naar de herkomst van een bepaald woord? Laat het dan zeker weten. Je kan hier een verzoekje insturen en wie weet heb je dan volgende week je antwoord.