Klassieker: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Onze Nederlandse taal kent vele prachtige woorden. Iedere woensdag plaatsen ik hier een stukje over de herkomst van een woord. Vandaag staat klassieker in de schijnwerpers. Waar komt het woord vandaan en wat betekent het nou precies?

“Die klassieker moet je echt eens lezen.”

Als schrijvers hebben we het er volop over; die ene klassieker. Ze komen ook voor in ander jargon zoals die van muziekliefhebbers. “Ken je klassiekers,” zegt men dan. In de meeste gevallen gaat er respect van zo’n opmerking uit. Die klassiekers hebben een bepaald niveau neergezet, waar veel mensen zich aan proberen te meten. Dit leidt dan ook tot de vraag wat het woord klassieker nou eigenlijk echt betekent en waar het vandaan komt.

Een klassieker is volgens de Van Dale een belangrijke en traditionele sportwedstrijd (Ajax-Feyenoord bijv.) of een lied, boek enz. dat altijd populair blijft. De betekenis is dus gelijk aan het gebruik van het woord. Ook Etymologiebank onderstreept dit. Ook zij omschrijven het als een traditione sportwedstrijd of een boek e.d. met lange tradities.

Dat de betekenis van het woord zo duidelijk overeenkomt met het gebruik ervan, is niet vreemd. Klassieker is tamelijk nieuw in de Nederlandse taal. In 1907 gebruikten de Duitsers het woord klassieker, wat wij toen overnamen in de vorm van klassiek kunstenaar. In 1933 werd klassieker ingezet om een belangrijke wielerwedstrijd te omschrijven. Niet vreemd want de Fransen noemen dat een épreue classique. Toch duurde het maar liefst tot 1972 voordat het woord echt gebruikt werd zoals we het nu kennen.

Het is dus veilig om te zeggen dat het woord klassieker dit zelf niet is is. Geef het dus niet te veel macht. Al die toffe muzikanten, schrijvers etc. Ze doen een geweldig werk, maar je hoeft ze echt niet te overtreffen hoor. Gewoon lekker je eigen ding doen. Wie weet, misschien spreken ze over honderd jaar nog steeds over jouw werk.

Ben jij nou ook benieuwd naar de herkomst van een bepaald woord? Laat het dan zeker weten. Je kan hier een verzoekje insturen en wie weet heb je dan volgende week je antwoord.

Lees ook:

Lurven: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Rouw: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?