Lurven: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Onze Nederlandse taal kent vele prachtige woorden. Iedere woensdag plaatsen ik hier een stukje over de herkomst van een woord. Vandaag staat lurven in de schijnwerpers, aangevraagd door mijn proofreader Sil. Waar komt het woord vandaan en wat betekent het nou precies?

“Moet ik je eens bij de lurven pakken?”

De Nederlandse taal laat zich niet zomaar belemmeren. Ieder jaar komen er nieuwe woorden bij. Sommige verdwijnen na een paar maanden al weer van het podium, maar andere blijven decennialang hangen. Kijk maar eens naar het woord lurven. Vele van ons hoorden dit woord als kind en vroegen zich af waar die lurven dan precies zaten. Nu we wat ouder zijn vragen we ons af waar het woord nou eigenlijk vandaan komt.

Het gave is dat het woord gewoon in de Van Dale staat. Daar wordt het omschreven als iemand bij de kraag grijpen. De Etymologiebank denkt daar heel anders over. Die omschrijft de lurven als een fictief lichaamsdeel. Zoals ik het als kind ook altijd geïnterpreteerd heb. De Friezen waren in 1617 de eerste die het woord in tekst gebruikten. Toch is de herkomst hiervan niet duidelijk. Etymologiebank geeft aan dat het woord mogelijk van het Noorse lurva kan komen, wat vod betekent, of van het Zweedse lurf, wat vertaalt naar ongekamd haar.

Hoe je het ook went of keert, onze lurven hebben door de eeuwen heen dus een hele eigen betekenis gekregen. We weten allemaal dat er mee bedoeld wordt dat je iemand stevig vastgrijpt. Waar precies, dat is dan maar weer de vraag. Doordat hier nooit een daadwerkelijke betekenis aan is gegeven, verschillen de meningen wel eens. De een denkt bijvoorbeeld dat de lurven rond het middel zitten, de ander vindt dat het vlak onder de nek is.  Volgens schrijver Wim Daniëls, zitten ze vlak onder de kladden en kan je er maar beter vanaf blijven.

Wat denk jij? Waar zitten die lurven en hoe zien ze er uit? Kan je ze vatten, of brandt je dan je vingers?

Ben jij nou ook benieuwd naar de herkomst van een bepaald woord? Laat het dan zeker weten. Je kan hier een verzoekje insturen en wie weet heb je dan volgende week je antwoord.