Mierenneuker: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Onze Nederlandse taal kent vele prachtige woorden. Iedere woensdag plaatsen we hier een stukje over de herkomst van een woord. Vandaag staat Mierenneuker in de schijnwerpers. Waar komt het woord vandaan en wat betekent het nou precies?

Jeetje wat ben jij een mierenneuker zeg.

Mierenneuker, het is een woord dat we allemaal wel eens gebruiken. Soms gebruiken we het om ons zelf te beschrijven, vooral als we willen benadrukken dat we graag ergens over in details willen treden. Toch gebruiken we het vaker om iemand te beschrijven die op iedere slak zout legt, waardoor het een negatieve lading heeft. Maar waar komt het woord eigenlijk vandaan en wat betekent het nou echt?

Van Dale maakt ons niet veel wijzer. Volgens het woordenboek is een mierenneuker hetzelfde als een muggenzifter of een pietlut. Een muggenzifter is iemand die muggen zift en een pietlut is een pietluttig mens. Gelukkig is de etymologiebank een stukje duidelijker. Zij omschrijft de mierenneuker als een Pietje Precies.

Het woord mierenneuker stamt af van mierenslikker, oude Amsterdamse straattaal uit 1937 (Bargoens) voor iemand die niet over kleinigheden heen komt. De eerste officiële vermelding van mierenneuker is echter pas in 1974. Vanaf 1980 wordt het steeds vaker gebruikt en stijgt de populariteit.

Hoewel het woord nog altijd een wat negatieve klank heeft, is mierenneuker officieel geen scheldwoord. Van Dale classificeert het als informeel en de Nederlandse Hoge Raad gaat daar in mee. Zij hebben in 2012 namelijk een uitspraak gedaan waarin is bepaald dat het woord niet beledigend is. Het wordt enkel zo ervaren door het tweede gedeelte (neuker) van het woord, aldus NRC. Je mag een agent die je een bon uitschrijft dus gewoon een mierenneuker noemen. Het recht zal zegenvieren.

Ben jij nou ook benieuwd naar de herkomst van een bepaald woord? Laat het dan zeker weten. Je kan hier een verzoekje insturen en wie weet heb je dan volgende week je antwoord.