Rouw: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Onze Nederlandse taal kent vele prachtige woorden. Iedere woensdag plaatsen ik hier een stukje over de herkomst van een woord. Vandaag staat rouw in de schijnwerpers. Waar komt het woord vandaan en wat betekent het nou precies?

“Hij is al dagenlang in de rouw.”

Het mooie aan de Nederlandse taal is dat het woorden kent die niet alleen een situatie omschrijven, maar ook een gemoedstoestand aanduiden. Het woord van deze week, rouw, is daar een perfect voorbeeld van. Het woord alleen roept al echt een beeld op. Er is iemand overleden en iemand anders heeft daar verdriet van. Dat kan zich natuurlijk op vele manieren uiten, maar ik durf te wedden dat de meeste mensen bij het woord rouw gelijk tranen, donkere kleding en depressieve houdingen voor zich ziet. Dat is namelijk wat we in Nederland met de dood en begrafenissen associëren. Logisch dan toch? Het woord doet dus echt iets met ons, maar waar komt het eigenlijk vandaan en wat is de daadwerkelijke betekenis?

Van Dale sluit gelijk aan bij de bovengenoemde associatie. Rouw is volgens het woordenboek bedroefdheid met name door een sterfgeval. De enige andere betekenis is rouwkledij; zwart dus. Etymologiebank omschrijft het woord ook nog als smart of treuren. Met andere woorden, het draait altijd om een immens verdriet. De website vermeld ook nog keurig dat rouw afstamt van het werkwoord rouwen. Het gebruik gaat al eeuwen terug. Zelfs omstreeks 1100 schrijf men al teksten als ‘des lidic an dienen herten rouwe,’ daarom voel ik in mijn hart verdriet. We gebruiken het woord dus al eeuwen in dezelfde context, maar waar komt het dan vandaan?

Etymologiebank meent dat het woord uit het Hoog-Duits komt, maar Wikipedia blijkt nog wat specifieker. Daar wordt vertelt dat het woord afstamd van het Germaanse hreuwan, wat je uitspreekt als reuwen. Daar moet wel bij gezegd worden, dat allen Wikipedia-gerelateerde websites dit bevestigen, of het 100 procent waar is, weten we dus niet zeker. De herkomst is daarom wellicht niet helemaal te traceren, maar met een begrip dat zoveel eeuwen terug gaat is dat ook niet ongewoon. Laten we daar vooral niet rouwig om zijn.

Ben jij nou ook benieuwd naar de herkomst van een bepaald woord? Laat het dan zeker weten. Je kan hier een verzoekje insturen en wie weet heb je dan volgende week je antwoord.