Schrift: waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

Onze Nederlandse taal kent vele prachtige woorden. Iedere woensdag plaatsen we hier een stukje over de herkomst van een woord. Vandaag staat schrift in de schijnwerpers. Waar komt het woord vandaan en wat betekent het nou precies?

“In Nederland maken we gebruik van het Latijnse schrift”

Het is een woord met heel veel verschillende betekenissen: schrift. Het kan een alfabet betekenen, een boekje om dingen in te zetten, een brief, eigenlijk alles waarbij het afgeleide schrijven te pas komt. Maar waar komt het woord vandaan en wat betekent het eigenlijk?

Als we naar Van Dale kijken, zien we gelijk de veelzijdigheid van het woord terug. Het woordenboek omschrijft schrift als: een geheel van letter- (en cijfers)tekens, een manier van schrijven, het geheel van bij elkaar horende letter- en cijfertypen en het aantal aan elkaar gehechte vellen schrijfpapier met een kaft erom. Los van deze vier omschrijvingen staat het woord Schrift, waarmee de Bijbel bedoelt wordt. In totaal kent onze hedendaagse taal dus vijf verschillende betekenissen voor het woord schrift. De etymologiebank hanteert ook het schrijven zelf en het schrijfsysteem als een betekenis, kortom we kunnen er vele kanten mee op.

Het woord is niet alleen in onze tijd populair, maar dat eigenlijk altijd al wel geweest. Er zijn geschreven teksten uit omstreeks 1100 gevonden, waarin het woord schreft al gebruikt werd om geschreven teksten aan te duiden en skifti om het Heilige Boek te omschrijven. Het lijkt er dus op dat deze woorden ergens in  onze geschiedenis zijn samengesmolten tot ons hedendaagse schrift.

De oorsprong van het woord ligt in de Latijnse taal. Het woord scriptum betekent immers geschreven en scribere omvat niet alleen de woorden componeren en scheppen, maar ook schrijven, neerschrijven en uitschrijven. Dat schrijven deed men dan weer in een scriptura, of wel een schrift, aldus Glosbe.com.

Het is niet vreemd dat we een woord hebben voor iets dat we al zo lang doen. De Egyptenaren gebruikten al een schrift in de vorm van hun hiërogliefen, om over het spijkerschrift uit Mesopotamië nog maar te zwijgen. Zolang de mens leeft, zijn we al bezig met onze avonturen voor de volgende generaties vast te leggen. Denk maar eens aan de prachtige rotstekeningen die overal ter wereld gevonden zijn. We zijn duidelijk dol op deze vorm van vertellingen, dus laten we er met z’n alle voor zorgen dat deze kunst nooit verloren gaat. Schrijf!

Ben jij nou ook benieuwd naar de herkomst van een bepaald woord? Laat het dan zeker weten. Je kan hier een verzoekje insturen en wie weet heb je dan volgende week je antwoord.