Schrijftip van februari

Als schrijver kan je wel eens worstelen. Vooral dat witte scherm of dat leeg stuk papier kunnen de twijfel ineens laten toeslaan. Kan ik dit wel? Zit er wel iemand op mijn verhaal te wachten? Wat wil ik überhaupt vertellen?  Voor je het weet zit je alleen maar te staren, te twijfelen en komt er niets uit je vingers. Je bent inspiratieloos en hebt geen idee waar te beginnen. Waar haal je op dat soort momenten toch ideeën vandaan? Kijk daarvoor eens naar deze schrijftip van februari.

Kranten

Begin eens bij kranten. Blader ze door, kijk welke actuele thema’s er spreken, maar ook wat de kleine verhalen zijn. Welke koppen spreken tot je verbeelding en waarom? Ik vind koppensnellen een heerlijke manier om aan schrijfprompts te komen. Sterker nog, ik heb een hele doos met uitgeknipte koppen, zonder dat ik de bijbehorende artikelen heb gelezen. En daar komen hele leuke verhalen uit. Zoals die van de nachttrein bijvoorbeeld. De krantenkop had het over de Eurostar Ghost Train. Kijk eens wat er bij jouw verhalen past. Je hoeft ze niet meteen te gebruiken, bewaren voor later kan altijd.

Luistervinken

Zijn kranten niet jouw ding? Pak het dan eens anders aan en ga op spionage. Laat ik zeggen dat deze in tijden van corona wel wat uitdagender is. Ga gewoon lekker ergens zitten waar mensen voorbij komen, een park, in normale tijden een terrasje of het OV. Ga gewoon lekker zitten en luister. Hou een boekje bij de hand om uitspraken te noteren. Je zult zien dat je flarden van gesprekken opvangt, die zonder context erg boeiend kunnen zijn. Voorbeeldje:

“Dat doe je toch niet? Nou is hij hartstikke dood.”

Gaat het over een huisplant, een goudvis, een overspelige man? Zeg het me maar. Het prikkelt mijn geest voldoende om er mee aan de slag te gaan. Deze techniek vergt aardig wat tijd, maar is ook erg vermakelijk. Een mooie manier om een zonnige dag mee op te vullen!

De eerste zin

Nou nog eentje dan, want al het goede komt in drie. Hebben de kranten en de gesprekken (nog) niets opgeleverd. Dan heb je nog altijd de optie van de eerste zin. Pak een inspirerend boek uit de kast, sla hem op een willekeurige bladzijde open en zet, met gesloten ogen, je vinger op een regel. Gefeliciteerd, dit is je eerste zin. Voorbeeldje:

“Het is belangrijk om deze middelen te delen als we er toegang toe hebben.”

Welke middelen, hoezo toegang? Hoewel deze zin uit een non-fictieboek over feminisme komt, gaat deze zin los totaal met mij aan de haal. Ik zie een laboratorium voor me, een zombieplaag of andere gemeenschappelijke vijand. Mocht je hier nou binnenkort een verhaaltje over lezen, dan weet je hoe ik op het idee ben gekomen.

februari , energy, inspiration ideas, planet